27 Aralık 2012 Perşembe

Dünyaya çok benzeyen gezegen bulundu.


Dünyaya çok benzeyen gezegen bulundu
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Güneş Sistemi'nin dışında birçok bakımdan Dünya'ya şaşırtıcı biçimde benzeyen yeni bir gezegen buldu.


Dünyaya çok benzeyen gezegen bulundu 
Bilimadamları, yeni gezegenin yüzeyinde sıcaklığın yaklaşık olarak 22 santigrad olduğunu, yıldızının Güneş'e ikize kadar benzediğini, muhtemelen su ve toprağa sahip olduğunu söyledi.



Yeni gezegenin NASA'nın ''gezegen avcısı'' teleskopu Kepler tarafından bugün yaşanabilir bölgenin ortalarında bulunduğu, bunun da yaşam koşullarının uygunluğuna işaret ettiği belirtiliyor. Kepler'in ilk defa Güneş Sistemi'nin dışında yaşanabilir bölgede ne çok sıcak ne de çok soğuk bir gezegen bulduğu kaydedildi.

Astronomlar sözü edilen bölgede daha önce iki kez gezegen bulduklarını açıklamışlar ancak yaşam için umut vadetmeyen gezegenlerden birinin konumunun çok tartışmalı olduğu, diğerinin de sıcak sınırda olduğu belirtilmişti.

Kepler Teleskopu, adını Alman gökbilim, fizik, matematik bilgini Johannes Kepler'den (27 Aralık 1571-15 Kasım 1630) alıyor.

600 ışık yılı uzaklıktaki gezegen Dünya'ya benzeyen ilk gezegen

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesince bulunan ve Güneş Sistemi'nin dışında birçok bakımdan Dünya'ya şaşırtıcı biçimde benzeyen yeni gezegenin Dünya'ya 600 ışık yılı (bir ışık yılı yaklaşık olarak 10 trilyon kilometre) uzaklıkta olduğu bildirildi.

NASA, ''gezegen avcısı'' teleskobu Kepler tarafından bulunan gezegene Kepler-22b adının verildiğini, yapısını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan gezegenin, güneşinin etrafında 290 günde dönüşünü tamamladığı belirtildi.

Dünya'dan 2,4 kat daha büyük olduğu belirtilen gezegenin, sıvı, gaz ya da kayalardan oluşup oluşmadığının henüz bilinemediği kaydedildi.

Kepler-22b'nin Dünya'ya benzeyen ilk gezegen olduğu bildiriliyor.

BİLİM TEKNİK ( MEŞALE )



EYLEMSİZLİK KUVVETİ


RENKLİ GÖRME


RENK


TERMOMETRELER


ISI


EĞLENCELİ BİLİM


18 Aralık 2012 Salı

GÖKTÜRK-2 UYDUSU UZAYDA

Göktürk-2 uzay yolunda

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin'den başarıyla uzaya gönderildi ve planlandığı gibi gönderildikten 13 dakika sonra başarıyla yörüngeye oturdu.
Göktürk-2 uzay yolunda
Türk uydusu, Çin saatiyle 00.12'de, Türkiye saatiyle ise 18.12'de Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 taşıyıcı roketiyle Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden (JSLC) fırlatıldı. Fırlatma anında bölgede hava sıcaklığı eksi 10 dereceydi. Normalde yarın fırlatılması planlanan Göktürk-2'nin fırlatılışı, hava şartlarından dolayı bugüne alınmıştı. Askeri bölge olması açısından hiçbir basın mensubu fırlatma merkezine kabul edilmedi.

Göktürk-2'nin fırlatılışını Jiuquan'a giden sivil ve askerlerden oluşan yaklaşık 40 kişilik Türk heyeti de büyük heyecanla izledi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da söz konusu heyetle birlikte fırlatılışı izledi. Fırlatılışa saniyeler kala nefesler tutuldu. Uydunun başarıyla fırlatılması ve yörüngeye oturması büyük sevinçle karşılandı.
Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara'daki ana yer istasyonu ve Norveç'te bulunan Göktürk yer istasyonu arasında da canlı bağlantılar yapıldı. Ankara'dan canlı yayınlanan fırlatma törenine aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çicek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Çin, dünyadaki uydu fırlatma başarı yüzdesi en yüksek ülke konumunda bulunuyor.
Göktürk-2 uydusu, TÜBİTAK kaynaklarıyla gerçekleştirilen ilk milli yer gözlem uydusu oluyor. 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2'nin, savunma ve kalkınma alanlarındaki önemli ihtiyaçlara cevap vereceği belirtiliyor. Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara'daki ana yer istasyonu ve Norveç'te bulunan Göktürk yer istasyonu arasında da canlı bağlantılar yapıldı.

686 kilometre yükseklikte yörüngeye oturması beklenen Göktürk-2'nin ilk sinyalini, Ankara'ya saat 21.25'te vereceği kaydediliyor. Göktürk-2'nin ilk görüntülerini 25-30 Aralık tarihleri arasında Ankara'ya indirmesi bekleniyor. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi bilgilerin akışı başlayacak. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

UYDU MERKEZİ VE ÖZELLİĞİJiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC), 1958 yılında kuruldu ve Gobi Çölü'nde bulunuyor. Çin'in 4 uydu fırlatma merkezinden en önce kurulanı ve en büyüğü konumunda. Bu merkezden bu yıl Venezüella için de Uzun Yürüyüş-2 (Chang Zheng-2) taşıyıcı roketle bir uydu gönderildi. Dongfeng (Doğu Rüzgarı) Uzay Şehri'nin bir parçası olan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi yabancılara kapalı tutuluyor. Askeri bir bölge ve yıllık ortalama sıcaklığı 8,7 derece. Yılın 300 günü fırlatma denemesi yapılıyor.

Söz konusu merkez, 2 bin 800 kilometre kare alanı kapsıyor ve 20 bin kişiyi içinde barındırıyor.
Buradaki tesisleri ve fırlatma destek ekipmanları, Sovyet modellerine benziyor ve Sovyetlerin buraya teknik destek sağladığı sanılıyor.
Çin'in 1970'teki ilk uydusu Dong Fang Hong ile 2003'teki ilk insanlı uzay aracı Shenzhou-5 (Kutsal Gemi), buradan gönderilmişti. Ülkenin ilk kadın astronotunun da aralarında bulunduğu 3 kişilik mürettebatı taşıyan Çin'in dördüncü insanlı uzay aracı Shenzhou-9 da 16 Haziran 2012'de yine bu merkezden uzaya gönderilmişti.

23 Kasım 2012 Cuma

FİZİK DERSİ VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ


Fizik dersi, öğrencilerin zorlandığı derslerin başında gelmektedir. Bunun temel nedenlerinden birincisi, öğrencilerin derse ve özellikle bazı konulara karşı önyargılı olmalarıdır. İkincisi ise, fizik sorularının daha çok yorum soruları oluşudur. Fizik dersi çalışırken öncelikle temel kavramlar ve bağlantılar iyice öğrenilmelidir. Bu öğrenme sırasında ‘NEDEN’ ve ‘NİÇİN’ sorularıyla muhakeme gücü kullanılarak konular arasındaki bağlantılar kurulmalı ve bu temel üzerinde konunun tümünü kapsayan sorular çözülmelidir.

Fizik Eğitiminin Genel Amaçları:



• 1. Öğrenciye bilimsel düşünme yeteneği kazandırma.

• 2. Öğrenciye aklını kullanabilme yollarını gösterebilme

• 3. Bilim ve teknoloji arasında ilişki kurabilme.

• 4. Bilim ve teknolojinin toplumun ilerlemesindeki önemini kavrayabilme.

• 5. Yapıcı eleştirici düşünme yeteneği kazandırabilme.

• 6. Araştırma inceleme gözlem ve deney sonuçlarını söz yazı ve şekille gösterebilme.

• 7. Bilimsel sonuçlara ulaşmada ve kanunları anlamada gözlem inceleme deney ve araştırma yöntemlerinden yararlanabilme

• 8. Fiziğe ilgi duyabilme, yeni gelişmeleri izleyebilme, yeni gelişmelerin önemini kavrayabilme.

Fizik bu genel amaçlar doğrultusunda öğrencilerin gelişim ve yetenek düzeyleri dikkate alınarak uygun davranış özelliklerini kazanabilmeleri

Fizik Dersi Alan Bir Öğrenci:

1. Fiziği bir insan etkinliği olarak takdir eder ve içinde bulunduğumuz dünyayı anlamamıza yardım eden birkaç yoldan biri olarak anlar.

2. Fizikte kullanılan araştırma metotlarını anlar ve uygular.

3. Fizikteki kavram ve ilkeleri bilir anlar ve uygular.

4. Toplumdaki ve teknolojideki değişmeleri değerlendirirken fizikteki bilgileri kavramları ve metotları kullanabilir.

5. Bilim ve teknolojinin tarihsel gelişimini anlar.



Fizik dersinde başarılı olmak için gerekli bazı kurallar şöyle sıralanabilir;

* Konu ile ilgili kavramlar iyi öğrenilmeli.

* Anlaşılamayan kavram, tanım ve alt başlık için kısa da olsa açıklayıcı notlar tutulmalı.

* Önce temel bilgiler pekiştirilmeli, sorularla öğrenilmeli ve temel bilgiler öğrenilmeden genel bilgilerin kullanılacağı sorulara geçilmemelidir.

* Dersi derste anlamak başarmak için ön koşuldur.

* Derste kavranan konular tekrar edilmeli ve test çözümleri ile pekiştirilmelidir.

* Konuların daha iyi anlaşılması için mümkün olduğunca fazla örnek çözülmelidir.

* Çözümler kâğıt üzerinde ve yazarak yapılmalıdır.

Soru çözümlerinde aşağıdaki tavsiyelere uymak fen grubundaki başarıyı artırır:

* Soru çözümleri kolaydan zora doğru olmalı.

* Sorulara ezberci mantıkla değil, düşünce ve yorumla yaklaşılmalı.

* Sorulara çözülemez ön yargısı ile bakılmamalı.

* Önce soruyu anlayıp nasıl çözmek gerektiği hakkında fikir yürütmeye çalışılmalıdır.

* Soru çözerken mümkünse şekil veya grafik çizerek olay somutlaştırılmalı ve zaman kaybı önlenmeli.

* Özellikle altı çizili, en az, en çok, kesinlik ve benzeri ifade eden anahtar kelimelere dikkat edilmeli.

* Fen soruları genellikle şekilli ve soru metniyle şekil birbirinin tamamlayıcısı olduğundan her ikisi birlikte dikkate alınarak verilen ve istenen değerler belirlenmeli.

* Öncüllü sorularda önce soru kökü okunmalı ve öncüller bu amaca uygun olarak incelenmeli.

***** Düzenli, disiplinli ve verimli bir çalışma temposu tutturmak başarıyı getirecektir. Böylece başarıyı yakalamanın onuru öğrenciye, kıvancı ise biz öğretmenlere olacaktır.*****

**** Sevgili öğrenciler; başarılı olmak için, azimli olmak ve düzenli çalışmaktan başka yol olmadığını sakın unutmayınız.****

“Hayatın her safhasında olduğu gibi özellikle öğretim hayatında disiplin başarının esasıdır.”

M.KEMAL ATATÜRK

“ Hiç aklından çıkarma, genç adam: Öğretmenler kapıyı açar, içeriye kendin girersin.”

CHEN HAİ YANG

Fizik dersinde kullanılan yöntem-teknikler:

—Anlatım tekniği

—Soru-cevap tekniği

—Problem çözme tekniği

—Gösterip yaptırma(deney)

—Araştırma

—İnceleme

—Sentezleme

—İstatistik

—Beş duyuyu kullanma

—Bireysel çalışma

—Örnek olay yöntemi